Műszaki leírások

Termékeink részletes leírása és fontos tudnivalók

Az általunk gyártott hordozható (mobil) kemence műszaki adatai a következők:

  • A kemencetest 1100 °C-ot bíró hőálló anyagból készült; öntött formában 6 cm vastagsággal. A külső része 2,5 cm vastag YTONG-al van burkolva, mint hőszigetelő.
  • Külső fehér színezése speciális hőálló bevonattal van ellátva.
  • Súlya kb. 320 kg, az alsó vasvázzal együtt.
  • A kemence felfűtése csak fával lehetséges, száraz kemény fával.
  • Sütéskor a kemencét kb. 220-250 °C hőmérsékletűre kell felfűteni, utána hagyni kell lehűlni 150-170 °C-ra, és amikor csak parázs van a fűtőtérben, akkor a tetején lévő kéményt le kell zárni, utána lehet a kívánt sütnivalót berakni.
  • A kemence felfűtése kb. 1,5-2 órát vesz igénybe.
  • A kemencetest hőtárolása kb. 2-2,5 óra hosszú, ami azt jelenti, hogy ennyi ideig megtartja a sütéshez alkalmas hőmérsékletet, további tüzelést nem igényel.
  • A kemence alkalmas mindennemű sütnivalóhoz: kenyér, pizza, lepények, húsfélék stb.

Az általunk gyártott nagy hordozható (mobil) kemence műszaki adatai a következők:

  • A kemencetest 1100 °C-ot bíró hőálló anyagból készült; öntött formában 6 cm vastagsággal. A külső része 5 cm vastag YTONG-al van burkolva, mint hőszigetelő.
  • Külső fehér színezése speciális hőálló bevonattal van ellátva.
  • Súlya kb. 620 kg, az alsó vasvázzal együtt.
  • A kemence felfűtése csak fával lehetséges, száraz kemény fával.
  • Sütéskor a kemencét kb. 220-250 °C hőmérsékletűre kell felfűteni, utána hagyni kell lehűlni 150-170 °C-ra, és amikor csak parázs van a fűtőtérben, akkor a tetején lévő kéményt le kell zárni, utána lehet a kívánt sütnivalót berakni.
  • A kemence felfűtése kb. 1,5-2 órát vesz igénybe.
  • A kemencetest hőtárolása kb. 2-2,5 óra hosszú, ami azt jelenti, hogy ennyi ideig megtartja a sütéshez alkalmas hőmérsékletet, további tüzelést nem igényel.
  • A kemence alkalmas mindennemű sütnivalóhoz: kenyér, pizza, lepények, húsfélék stb.

Sütés a kemencében

A kemence felfűtése előtt a füstdobban lévő füstnyílást be kell zárni, hogy a kemence fals levegőt ne kapjon. A kemence füstjáratának elzáróját ki kell nyitni. Ezután a kemence belső terében kemény, száraz fával, alágyújtóval begyújtunk.
Addig kell folyamatosan fűteni a kemencében, amíg a hőmérséklet eléri a 230-250 °C-ot, ami tapasztalatunk szerint 2,5-3 órát vesz igénybe. Ekkor már leállunk a tüzeléssel, és megvárjuk, hogy elégjen a fa, csak a parázs maradjon; ekkor a kemence kéményét, illetve a kemence ajtaját bezárjuk, majd megvárjuk, hogy a kemence belső hőmérséklete 160-170 °C-ra csökkenjen. Ekkor már bele lehet rakni a sütnivaló kenyeret, tészta- és húsfélét vagy egyéb sütnivaló élelmiszereket.
A kemence egyszeri felfűtéssel két és fél órán át megtartja a sütéshez alkalmas hőmérsékletet, további tüzelés nem szükséges.

A grillsütő használata

Ahogyan az előző pontban leírtuk, ugyanúgy tüzet rakunk a grillsütő belsejében, száraz, kemény fával. Megvárjuk, amíg annyi parázs keletkezik, ami biztosítja a sütéshez szükséges hőmérsékletet. Felhelyezzük a rozsdamentes grillrácsot, arra pedig a grillezni való húsokat. Ugyanebben a térben módunkban áll bográcsozni is.

Néhány fontos tudnivaló

A tüzelésnél tilos vegyszeres alágyújtót vagy tüzelőanyagot használni, mert robbanásveszélyes, ugyanakkor a kemence belseje is átveszi a vegyszer szagát.
Mivel a kemence tűztere öntött, hőálló betonpanelekből készül, az ajtaja pedig öntöttvasból, a fém és a kemencetest eltérő tágulása miatt az első néhány felfűtésnél milliméternyi repedések keletkezhetnek. Ez a jelenség természetes folyamat, mivel a fém tágulása nem egyezik a hőálló beton tágulási tényezőjével. Ez nem befolyásolja a sütés minőségét, csak a termék esztétikai megjelenését. Néhány alkalommal történő felfűtés után a repedések a kis dobozban hagyott javító anyaggal eltüntethetőek.
A termék külső bevonata hőálló, illetve fagyálló anyagból készül, de a téli időszakban, amikor 5 °C alá esik a hőmérséklet és kezdődnek a kemény fagyok, ajánlatos az egész terméket letakarni egy nagyobb fóliával.

Figyelmeztetés

Amennyiben grillsütője elektromos nyársforgatóval van felszerelve, akkor azt szigorúan csak vízálló, földelt konnektorból lehet üzemeltetni.