Munkamódszerünk

A helyszínen történő felmérés után az egyedileg tervezett és kivitelezett elemeket, burkolatokat nem a helyszínen, hanem műhelyünkben készítjük el. Tehát az elemek öntése, vágása és sok más kosszal, porral és felfordulással járó munka nem az Ön lakásában vagy kertjében, hanem műhelyünkben történik. Az így elkészített elemekből a helyszínen gyorsan (távolságtól függetlenül, az esetek többségében 1 nap alatt, nagyobb munkák esetében maximum 2 nap leforgása alatt), a lehető legkevesebb felfordulás okozásával összeállítjuk a végleges terméket. Így Önnek az építési munkálatok miatt nem kell heteket otthon tartózkodnia és a termék megépítése utáni takarítás is minimálisra mérséklődik.

A holnapon lévő összes termékünk megépítése során az itt ismertetett munkamódszert követjük.

Bemutatkozás

Hosszú éveken keresztül jártam a magyar falvakat, azzal a céllal, hogy megismerjem az ősi magyar hagyományokat, búbos-, illetve kenyérsütő kemencék építési módszereit.

Több mint négy évtizede, amikor a kandallóépítés teljesen elfeledett szakma volt, az elsők között kezdtem feléleszteni. A kandallókat eleinte teljesen sajátkezűleg építettem, és ez az építésen túl mintegy szobrászat is volt.

Arra helyeztem - és helyezem ma is - a hangsúlyt, hogy a kandalló nemcsak funkcionális eszköz legyen, hanem mint az emberhez tartozó tényező a tűz élvezetét minél jobban bevigye a lakásba, megteremtve a tűz körüli meghitt családi légkört.

A kandallók tervezésénél nagy hangsúlyt helyezek arra, hogy a kandalló stílusa harmonizáljon a belső tér építészeti kialakításával, illetve a majdan bekerülő bútorzattal.

Építész kollégáimmal már a házak tervezése során részt veszek a munkában, hogy a falak és a kémény szerkezetileg, illetve a kémény belső keresztmetszete megfeleljen a kandallóépítés igényeinek.

Munkáimhoz természetes anyagokat használok: terméskő, tégla, márvány, fa, réz, kovácsolt vas.

Nazhat Karim kemenceépítő mester

Nazhat Karim

Magyarországon végzett építész, kemenceépítő mester, a Szabadtűzi Lovagrend Lovagja

Kemencék, hordozható (mobil) kemencék, búbos kemencék, kerti grillsütők, pizzasütők, cserépkályhák, egyedi, antik és modern stílusú kandallók tervezését, komplett készítését vállalom, több mint 40 éves szakmai tapasztalattal.